Att göra en kedja

Kedjor går att variera hur mycket som helst, men grundprincipen för hur man tillverkar dem är densamma. Här får du en kortfattad beskrivning av hur det går till.

Efter att ha skissat på hur man vill att kedjan ska se ut och bestämt vilket typ av tråd som ska användas behöver man räkna på hur mycket material som går åt. En kedja består av ett antal länkar. Dessa gör man av tråd. Rund eller fyrkantig, det beror på hur din design ser ut. Du behöver bestämma hur stor varje länk ska vara och vilken tjocklek tråden ska ha. Sedan är det bara att räkna på hur lång tråd det kommer att gå åt. Välj en tråd som är mjukglödgad eller glödga tråden själv innan du lindar den kring regeln.

Länkarna gör man gnom att snurra tråden tätt kring en regel så att den blir till en lång spiral. Det finns speciella reglar, men man kan också använda sig av något annat som har rätt form och tjocklek. Tjockleken ska motsvara länkens inre diameter. Oftast blir det lite luft mellan spiralen och regeln, så det kan vara klokt att välja en regel som är lite mindre än den tänkta inre diametern på länken.  När tråden är snurrad till en spiral tar du av den från regeln.

Spiralen ska nu sågas igenom på ena sidan så att du får ut runda ringar av den. Såga aldrig från sidan, utan uppifrån. Smörj sågbladet ofta, så att det inte går av, och såga lugnt och fokuserat. Det här kräver lite träning, men det kommer att gå. Det finns många videor på YouTube där du kan se exakt hur man gör.

 När du nu har sågat isär spiralen till ett antal ringar böjer du ihop var och en till en ring. Löd ihop ringen. När du nu har en hoplödd ring kan du forma den till den form länken ska ha - helt rund, oval,  eller hur de nu ska se ut. Gör detta med alla ringar. Se till att alla är snygga och raka, för det är mycket svårare att rätta till formen sedan. Snygga till de lödningar som behöver det.

För att kunna sätta ihop länkarna till en kedja ska du nu öppna hälften av länkarna. Viktigt att såga i lödstället, annars får du två lödställen på en länk. Trä ihop länkarna till en kedja och stäng de öppna länkarna.

Lödning av länkar till en kedja

Nästa steg är att löda ihop de öppna länkarna. Till det är det bra att använda sig av en s.k. tredje hand som håller länken som ska lödas. Placera stället som ska lödas uppåt och försök att placera tången så långt ner på länken som det går. Då kan kedjan hänga på avstånd från själva lödningen och bli mindre upphettad. Snygga till lödningar där det behövs. Det som behövs ytterligare är förmodligen någon form av lås, men det beror ju på hur din design ser ut.

Det tar en del tid att göra en kedja, men det blir så fint resultat med handgjord länkar.

Här är några av de kedjor jag har gjort

Silverarmband Paperclip

Silverhalsband Paperclip

 Silverarmband Amanda