Om emaljerade smycken

Vad är emalj?

Enkelt uttryckt innebär emaljering att glas i form av pasta eller pulver appliceras på metall och sedan bränns tills det fusar ihop och blir glas. Det är en mycket gammal teknik. Emalj inom juveler går tillbaka till antikens Persien, Egypten, Grekland och Kina, innan det gjordes populärt i Europa av romarna. Det äldsta kända emaljerade föremålet gjordes på Cypern på 1200-talet före Kristus. Där hittade arkeologer sex guldringar dekorerade med lager av glasemalj som fusats fast. Det är fantastiskt att en så antik teknik som emaljering fortfarande lever kvar och fortsätter att uppskattas av såväl emaljerare som de som bär smyckena.

 

 

Hur gör man?

Emaljen kan vara transparent (genomskinlig) eller opak (ogenomskinlig). För att emaljen ska få en speciell färg adderas pigment och färgämnen till emaljpulvret under tillverkningen. Emalj kan göras i de flesta färger, men svårast är röda toner. Guld ger emaljen röd färg, men är väldigt oförutsägbar i hur den blir efter bränningen. Det gäller även andra färger. De kan bli annorlunda mot vad man har tänkt sig när de bränns. När man använder transparenta emaljer beror färgen på vilken metall man emaljerar. Det blir helt olika resultat på silver, koppar och guld. Andra faktorer som påverkar hur resultatet blir är hur mycket emalj man använder, vilken temperatur man bränner vid och hur lång tid man bränner. Det gör det hela spännande - man vet aldrig helt säkert hur resultatet blir efter bränningen. Jag använder endast blyfria emaljer, även om det fortfarande finns ett något  begränsat utbud av dem. De som innehåller bly dominerar fortfarande.

 

 

När emaljen har applicerats på metallen bränns den i en urbränningsugn vid cirka 750 – 850 grader C. Man kan även bränna med en handhållen brännare.

 

 

 

Tekniker

De grundläggande teknikerna inom emaljering är:

  • siftning (att pudra det torra emaljpudret över metallen)
  • cloissoné
  • champlevé
  • plique-à-jour
  • målad emalj


Cloissoné är väldigt tidskrävande. Här formar och sätter man metalltrådar på en metallbotten. Trådarna bildar mönstret och utgör celler som man fyller med tunna lager av emaljpulver. Varje tunt lager bränns innan nästa läggs på.
Champlevé-tekniken är en av de allra äldsta. Den går ut på att man skär ut eller etsar mönster i metallen, som sedan fylls med emalj och bränns.
Måla med emalj gör man på en slät metallyta med hjälp av en pensel.
Plique-à-jour innebär att emaljen bränns in i en öppen metallram. Resultatet liknar blyglas i fönster.

Här kan du se de huvudsakliga stegen när jag gjorde två små emaljerade blommor i finsilver och emalj.

 

1. Såga ut de små blommorna ur en finsliverplåt. Till emaljering används finsilver, eftersom det är renare än "vanligt" silver och därför inte oxiderar.

2. Fila till kanter och ytor så att allt är fint och inga repor finns kvar.

3. Forma blommorna så att de ser mer organiska ut.

4. Sifta/sila transparent emaljpulver på blommorna.

5. Bränn i ugn på cirka 800 grader.

6. På bilden det färdigbrända baksideslagret av emalj.

7. Några bränningar senare är blommorna klara!

Om du vill veta mer om emaljering så finns det mängder av videor om detta på Youtube. Här är några exempel:

Ricky Frank är en emaljeringskonstnär. Han gör väldigt vackra smycken, främst i cloissoné-teknik, och har hållit på med detta runt 30 år. Han är också en duktig lärare.
En grundläggande video som visar hur man jobbar med emaljering finns här
Hans hemsida hittar du här