Om silversmide

Silversmide har blivit allt mera populärt. Jag tillhör också skaran entusiaster, som provade på och sedan blev helt "hookad". Det är ett jättekul hantverk med fantastiska möjligheter. Bara din fantasi stoppar dig!

Jag har samlat ihop lite information till dig som vill veta mera om silversmide och silversmycken. Sidan kommer att fyllas på allteftersom jag hittar nya intressanta saker att dela med mig av. Du får jättegärna komma med synpunkter och idéer om vad du skulle vilja se på den här sidan. Eller på andra ställen hos balibali.se för den delen.

Armbandet The Link

Det här armbandet är en av mina favoriter. Det har en sådan härlig tyngd, är lite grovt men samtidigt klassiskt i stilen. Här kan du se hur jag gjorde armbandet. Jag har mjukglödgat silvertråden som ska bli armbandets ringar. Sedan har jag gjort en spiral av hela tråden och så är det dags att såga igenom den så att ringarna faller isär.

Så har vi då sågat isär spiralen till ringar. Nästa moment är att löda ihop varje ring och se till att de alla har behållit sin runda form. 

Efter att ha filat till ringarna sågar jag sedan isär hälften av dem. Så är det dags att montera ihop ringarna till en länk. En till omgång med lödning och filning. Till sist finslipning och polering och montering av låset. Så var det klart, armbandet The Link!

Att smida en slät silverring

Här finns en bra video som visar hur man gör en slät silverring, De flesta av oss har inte tillgång till ringbockningsmaskin utan använder plasthammare eller tänger för att böja ihop ändarna.

Silversmycken av tråd

Silvertråd ärmycket användbart. Vilken tjocklek du ska välja beror på vad du ska göra. Det finns alltifrån jättetunna trådar till sådana du kan smida ringar av.

Här kan du se hur man gör en öronkrok av silvertråd.

Garnring för mönsterstickning

Det är många som stickar mönsterstickning. En garnring är ett jättebra hjälpmedel för att hålla isär trådarna och slippa trassel.

Här kan se hur det går till. Carina visar hur garnringen fungerar. När videon spelades in hade hon just fått den med posten och testade ringen för första gången.