Silversmide

Silversmide har blivit allt mera populärt. Jag tillhör också skaran entusiaster, som provade på och sedan blev helt "hookad". Det är ett jättekul hantverk med fantastiska möjligheter. Bara din fantasi stoppar dig!

Jag har samlat ihop lite information till dig som vill veta mera om silversmide och silversmycken. Sidan kommer att fyllas på allteftersom jag hittar nya intressanta saker att dela med mig av.Du får jättegärna komma med synpunkter och idéer om vad du skulle vilja se på den här sidan. Eller på andra ställen hos balibali.se för den delen.

Vill du dela med dig av den här sidan kan du använda knappen nedan.

 

Bilder från min verkstad

Mönsterstickning med garnring

Det är många som stickar mönsterstickning. En garnring är ett jättebra hjälpmedel för att hålla isär trådarna och slippa trassel. Här kan se hur det går till. Carina visar hur garnringen fungerar. När videon spelades in hade hon just fått den med posten och testade ringen för första gången.

garnring i silver

 

 

 

Armbandet The Link

Det här armbandet är en av mina favoriter. Det har en sådan härlig tyngd, är lite grovt men samtidigt klassiskt i stilen. Här kan du se hur jag gjorde armbandet. Jag har mjukglödgat silvertråden som ska bli armbandets ringar. Sedan har jag gjort en spiral av hela tråden och så är det dags att såga igenom den så att ringarna faller isär.

att göra ett armbandsåga isär silverringar 

 Så har vi då sågat isär spiralen till ringar. Nästa moment är att löda ihop varje ring och se till att de alla har behållit sin runda form.

 

itusågade silverringarsilverringar

 Efter att ha filat till ringarna sågar jag sedan isär hälften av dem. Så är det dags att montera ihop ringarna till en länk. En till omgång med lödning och filning. Till sist finslipning och polering och montering av låset, Så var det klart, armbandet The Link!

 silverarmband the linkmontera silverarmbandet

 

 

Att göra silverringar

Att smida en ring

Jag har lött ihop två ringar. Nu är det dags att smida dem runda. Till det använder jag en ringregel och en rekylfri plasthammare. Och en gammal trästubbe.

Nästa steg är att fila ringarna snygga och jämna.

silverringar under arbete

 

Enkel handbok

Enkel handbok om grunderna i silversmide kan du hitta på den här länken

Handbok i silversmide

Att smida en ring med steninfattning

Den här tjejen gör det verkligen från grunden. Hon smälter silver, gjuter det i en ingjöt och valsar ut till silverplåt. Har man skaffat sig färdig plåt så går det lite snabbare...men det är en kul film att titta på!

 

Att smida en slät silverring

Här finns en bra video som visar hur man gör en slät silverring, De flesta av oss har inte tillgång till ringbockningsmaskin utan använder plasthammare eller tänger för att böja ihop ändarna

Silversmycken av tråd

Silvertråd ärmycket användbart. Vilken tjocklek du ska välja beror på vad du ska ha den till. Den finns alltifrån jättetunna trådar till sådana du kan smida runda ringar av.

Här kan du se hur man gör en öronkrok av silvertråd.

 

Att göra en enkel ring av silvertråd och pärlor

Bara för att man inte har tillgång till en smedja ska man inte låta sig hindras. Så här kan du göra fina ringar av silvertråd.