Sköta om silversmycken

 

Dina silversmycken håller länge. Efter hand kommer de att bli lite missfärgade ("oxidera"), men det kan du enkelt ta bort.

Några råd om hur du bäst tar hand om dina silversmycken:

  • Ta av dig dina smycken när du duschar/badar eller tränar. Många smycken blir snabbt missfärgade av att komma i kontakt med svett, klorerat vatten. Försök också undvika att få parfym på silversmycken.

  • När du inte använder ett smycke mår det bra av att förvaras i sin förpackning eller t.ex. i en liten ziplock-påse. Då mörknar det inte så snabbt och det blir inte repigt av att förvras ihop med andra smycken.

  • Putsa smyckena med en silverputsduk. Den innehåller ett putsmedel och tar bort missfärgningarna. Förvara putsduken i en plastpåse så håller den längre. Putsdukar kan man köpa i guldsmedsaffärerna.

  • Det finns också vätska att doppa smyckena i för att ta bort missfärgningarna. Tänk bara på att även sådan oxidering som har gjort på smycket som dekoration också försvinner. Allt blir skinande silver, allt svart försvinner.

  • Smycken som har stenar eller pärlor kan inte doppas i vätskan. Var överhuvud taget försiktig med stenar och pärlor. Undvik putsmedel och fukt, det är inte alla som tål det. Använd hellre en torr mjuk tygduk.